Kropsterapi virker indefra

Body SDS Kropsterapi

I dette indlæg vil jeg forklare om forskellen mellem psykoterapi og kropsterapi.

Kort fortalt så virker psykoterapi udefra og ind, mens kropsterapi virker indefra og ud. Men hvad betyder det egentlig?

Gennem samtaleterapi får man en masse intellektuelle indsigter og aha-oplevelser. Man lærer en masse om sine mønstre, hvordan de er blevet til og hvordan man kan ændre det. Ofte laver man øvelser og får opgaver med hjem. Nogle psykoterapeuter er også rigtig gode til at lære klienten at mærke efter, hvor i kroppen følelsen sidder. Alt sammen meget vigtigt for klientens udvikling. Sådan startede min udvikling også – se her, hvis du vil læse lidt om min vej.

Jeg har stor respekt for både psykologi og psykoterapi. For det kan få mennesker rigtig langt, og det redder mennesker fra store livskriser. Jeg har selv haft stor glæde af begge dele, inden jeg (af en psykoterapeut) blev henvist til en Body-sds Kropsterapeut. Min egen personlige vej og mine erfaringer som Kropsterapeut, har dog vist mig, at der skal mere til. Der vil altid være “noget der gnaver”, hvis kroppen med dens hukommelse og reaktioner ikke kommer i spil. Kroppen vil reagere fysisk, og mønstrene vil dukke op igen, når du bliver presset nok.

Ord og mental bearbejdning alene hjælper ikke på kroppens hukommelse. Og kroppen husker alt! Så når du igen står i den gammelkendte situation, så får du endnu engang alle de kendte fysiske reaktioner. Hjertebanken, sitren, glemmer at trække vejret, får smerter, ryger op i hovedet osv.. Og så er det svært ikke at havne i det samme gamle mønster igen.

Lad mig give dig et eksempel:

Malene på 32 har en mor, som aldrig har taget ansvar for sit eget liv. Derfor blev alle hendes egne bristede ambitioner nogle, som Malene skulle udleve for hende. Men Malene kunne, hverken som barn eller voksen, leve op til alle moderens standarder. Så hun blev mødt med skyld og skam, manipulationer og kulde. I en grad så hun faktisk var bange for at sige sin mor imod.

Gennem psykoterapi blev hun opmærksom på alt dette, og at hun var nødt til at tage ansvaret selv. Hun tog en time out fra moderen i et par måneder, hvilket skræmte hende fra vid og sans. Den aften, hun skriftligt havde bedt moderen om pause, gik hun rundt i sin lejlighed med slukket lys. Hun var bange for, at moderen ville troppe op og enten være meget vred eller meget såret. Det magtede hun ikke.

Pausen var god for Malene. Hun fik gjort sig en masse tanker om sit liv. Hun fik talt en masse igennem med sin terapeut. Hun lærte at mærke, hvad hun ville.

Det var en vigtig proces, som lærte Malene meget. Men senere i livet måtte hun indse, at hun stadig ikke kunne sige fra overfor sin mor. Hun blev stadig lammet af frygten for afvisning, skyld og skam og en dag begyndte hun at få fysiske smerter..

Kropsterapi

Malene kom til mig på grund af hendes smerter og en fornemmelse af, at det ikke kun var fysisk. På min briks, arbejdede vi med de smerter hun havde i kroppen og hendes forhold til moderen. Så kom tårerne, og hun mærkede den velkendte angst i hele sin krop. På min opfordring gav hun angsten lov til at være der, gav den plads i kroppen. Hun hulkede og rystede, med mig ved sin side, lige til det hele stilenede af igen. For det gør det altid.

Bagefter var hendes krop “fuld af liv og bobler”, den føltes stor og stærk og glad. Med denne følelse i kroppen lavede vi en mental rejse tilbage til lejligheden med slukket lys og angst. Med den nye fylde, styrke og glæde i kroppen ændrede hun situationen radikalt. Hun tændte lyset, gjorde de ting hun plejede at gøre, indtog sin lejlighed. Følelsesmæssigt var hun spændt på, hvordan det ville gå med pausen. Hvordan hendes mor ville reagere. Men hun var ikke lammet af frygt! Tvært i mod! Hun var tilfreds med sin beslutning og forventningsfuld, og hun kunne mærke det i hele sin krop.

Efter denne session kunne hun sige sin mor imod og tillade sig at fylde. Hun havnede ikke længere i det samme mønster. Fordi hun denne gang OGSÅ havde taget snakken med sin krop.

Indefra og ud!

Behøver jeg at fortælle, at Malenes krop takkede hende ved at lade de fysiske smerter forsvinde igen?

I mine næste indlæg vil jeg fortælle mere om, hvorfor og hvordan det er, at kroppen lagrer og husker alt.

Hav en skøn dag ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *