Faste

Kender du det med at komme ud af Julen med ballonmave og kvalme over søde sager?

Det gør jeg!

Lysten til et skift

Som jeg skrev på min blog i efteråret, så har jeg tidligere foretaget en radikal livsstilsændring til et liv uden sukker, stivelse, mælkeprodukter, kornprodukter og kaffe.

Et skift til et liv med mad, vi selv laver helt fra bunden og af friske råvarer. Masser af grøntsager, kød og lækre, sunde snacks.

Det gjorde jeg i 2006, fordi jeg længe havde følt ubehag i min krop, haft dårlig fordøjelse, ikke kunne styre min vægt og bare generelt havde det skidt inden i. 

Jeg havde læst om et livsstilsforløb, der hed “Detox dit liv”. Og det vakte min interesse… det der med at se, om jeg fik det bedre i kroppen, hvis jeg droppede nogle bestemte dele af kosten. Men jeg fik ikke rigtigt gjort noget ved det…

For jeg blev, som mange andre jeg sidenhen er stødt på (som overvejede kostændringer), bremset af tanken om “Jamen, hvis jeg ikke kan spise brød, kartofler og ris… hvordan skal jeg så blive mæt? Jeg kan slet ikke undvære min ost! Og får jeg kalk nok uden mælk?”

En hjælpende hånd

Så startede jeg på Body SDS uddannelsen og fik en veninde, der havde været på detoxforløbet, struttede af liv og sundhed og var vildt begejstret for og stolt over sin nye livsstil

Hun havde en masse opskrifter, som hun delte gavmildt ud af, og hun var en kolossal støtte og kilde til inspiration – og det gjorde det let for mig at komme i gang.

Det at blive udstyret med alternative brødopskrifter og opskrifter til sunde, søde snacks, inspiration og støtte, kombineret med en grundig kostundervisning på uddannelsen, gjorde udslaget for mig.

Så jeg kastede mig hovedkuls ud i det, tabte 12 kg på en måned, fik gang i fordøjelsen igen, styr på sukkerafhængigheden, og holdt vægten uden problemer, indtil jeg 4 år senere var blevet nybagt mor og gik ind i 9 år med søvnballade (det kan du læse om her).

Stress og tilbagegang

Derfra er det gået stille og roligt ned ad bakke, og jeg har i dag lagt mere vægt på min krop – hvor meget vides ikke, for jeg smed min vægt ud (altså den der vejede mig), da jeg inviterede livsstilsændringen indenfor. Jeg holder stadig de grundlæggende principper for livsstilsændringen, men jeg er blevet meget mere large overfor, hvad jeg indtager – og det kan mærkes!

Når jeg (sjældent, men f.eks. denne Jul) spiser hvedemel, får jeg smerter i mine skuldre og arme. Når jeg spiser mælkeprodukter (jeg eeeelsker ris a l’amande), puster mine tarme sig op og bliver underligt bedøvede, det bliver mine følelser også. Når jeg spiser sukker, bliver jeg en sur rappenskralde, efterhånden som blodsukkeret falder igen. Når jeg spiser stivelse og korn, bliver jeg hurtigt meget lækkersulten.

Der er også kommet andre fysiske udfordringer til, som et rimeligt stort fibrom (muskelknude) på min livmoder og senest lændeproblemer. Sidstnævnte skyldes dels fibromet men også kost og følelser. Den muskel, der giver mig smerter i lænden, er nemlig tæt knyttet til tyktarmen – og den har ikke haft det let, med det jeg har budt den, særligt i Julen. Følelsesmæssigt står tyktarmen også for at holde fast i følelser, mennesker, oplevelser og mad, som man ikke har godt af.

Omgivelsernes påvirkning

Så NU har jeg fået nok! Jeg vil tilbage til den livsstil, jeg havde for 10 år siden. Det bliver en udfordring. Ikke pga. kosten, for det er det letteste at ændre, men omgivelserne er ikke lette at danse med. 

Jeg har jo været her før og ved, hvor provokerende det er for nogle mennesker at være sammen med en, der laver så store ændringer for sin krop og sit velvære. 

Man bliver en torn i øjet på nogle, og det kan provokere at sige nej tak til det, de andre spiser. Og selvom jeg godt ved, at kritikken, blikkene og bemærkningerne i bund og grund handler om egne indre forhold, så er det bare ikke rart at være i. 

Når jeg bliver inviteret ud, sker det også, at værterne bliver helt befippede eller opgiver og laver en ret fyldt med ting, som jeg ikke spiser. Alternativet er at medbringe lidt selv, med fare for at fornærme værten dødeligt eller komme under mistanke for at lide af orthorexi… 

Det er ikke nemt! 

Men det er heller ikke nemt at have ubehag og sygdomme i kroppen! 

Derfor vælger jeg mig selv, og samtidig vælger jeg at se optimistisk på det. Heldigvis har jeg også mennesker i min omgangskreds, der har været interesserede, forstående og super søde til at støtte mig. Og så er der jo trods alt gået 10 år siden sidst – mon ikke vi alle har rykket os lidt i den periode.

En ny begyndelse

I går gik jeg derfor i gang med 11 dages “nedtrapningskost”, som bliver fulgt af 4 dages faste og afslutningsvis 11 dages “optrapningskost”.

Det er ikke noget, man skal gøre, for at ændre på sine spisevaner. Men det er super effektivt, og det er sådan, jeg har lyst til at gøre det. 

Det bliver en reboot af min krop og starten på min nye, gamle livsstil. Og jeg glæder mig! 

Jeg har gennemført denne faste 4 gange tidligere, og derfor ved jeg, hvad der venter mig af dejlige ting på den anden side – bl.a. klarere øjne, bedre syn og lugtesans, lethed i krop og sjæl, mere energi og et nyt forhold til mad. Måske sker der også noget i forhold til fibrom og vægt, men det må vise sig. Første prioritet er min livskvalitet.

Jeg vælger mig!

Den vigtigste støtte

Fik jeg fortalt, at min mand vil faste sammen med mig? Han har også prøvet det før, og han er SÅ sej! Jeg elsker, at vi kan gøre det sammen og støtte hinanden, når hjernen begynder at drille og sætter gang i de vilde tanker om grillstegte kyllinger og pommesfrites på 2.-3. dagen. Og jeg elsker, at han, selvom han faster, er sej nok til at kunne lave aftensmad til vores 9-årige søn. 

Støtte er så vigtigt, når man faster og ændrer livsstil, og den har jeg altid fået fra min mand! Tak, Skat.

Har du også lyst til forandring?

Går du også og overvejer et skift i din livsstil men har svært ved at komme i gang? Vil du gerne prøve at skære nogle fødevarer ud og se, om du får det bedre af det? Eller vil du gerne prøve en faste?

Så skriv en kommentar herunder, eller send mig en mail på kontakt@sisseplesner.dk. Jeg vil gerne høre dine tanker og overvejelser og evt. også lave et fastekursus, hvis der er nok interesserede.

Du kan også følge min proces på facebook og instagram den næste måned og stille spørgsmål til mig derinde.

Jeg glæder mig!

Hav en dejlig dag. Kærligst Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *