Kroppen husker

Kroppen husker

Mine klienter oplever ofte, at kroppen husker. Og når de bliver opmærksomme på det og åbner op for det, så sker magien. Lad mig give dig et eksempel.

For nylig havde jeg en kvinde på briksen med lændesmerter, der trak ned i bækkenet og i det ene ben. Mens jeg behandlede hende, lå hun pludselig og tænkte på det kejsersnit hun fik foretaget 26 år tidligere. Vi talte lidt om de følelser, som både et kejsersnit og det ikke at føde naturligt kan være forbundet med. Tårerne trillede stille og kroppen begyndte at reagere med summen, varme og lidt trækninger. Efterfølgende havde hun det så godt i lænd og ben, at hun ikke havde brug for yderligere opfølgning.

Din krop har en fysisk hukommelse. Kroppen husker – og alle dine oplevelser ligger lagret i din krop. Du har masser af minder lagret i din hjerne, som du til enhver tid kan fremkalde – ansigter, navne, hændelser, dufte. Med tiden fortoner eller ændrer minderne sig. Men selvom de fortoner sig fra din hjerne, lever de stadig videre i din krop i form af fysiske fornemmelser. Det kan f.eks. være spændinger, smerter, føleforstyrrelser og adfærdsmønstre.

Kroppen husker det hele

De oplevelser, vi har i løbet af livet, efterlader fysiske aftryk i vores kroppe. Særligt når vi oplever noget traumatisk eller ekstremt pressede situationer. Så vil kroppen kæmpe, flygte eller fryse for at overleve. Men aftryk kommer der også, når vi oplever noget, som ikke er rart, men gentages over længere tid.

Et helt dagligdags eksempel er, at du sidder på kontoret og mærker, at du bliver øm i lænd og nakke. Du begynder at tænke i siddestillinger, skærmbriller, hæve-sænkefunktioner osv. Men i virkeligheden har du længe haft for travlt, haft en ubehagelig kollega, problemer på hjemmefronten, lavt selvværd eller andet. Din måde at håndtere det på er bl.a. at stivne og trække vejret overfladisk. Så stivner musklerne i maveregionen og ryggen, og så har vi balladen…

Når vi reagerer med kamp, flugt eller frys, så spænder vi i kroppen. Får vi ikke bearbejdet det, så sætter spændingen sig fast og giver skævheder, ubalancer og smerter. Ofte helt uden at vi er opmærksomme på det.

I en perfekt verden ville vi være i stand til at forløse oplevelsen eller lindre stress hurtigt efter det opstod. Men vi lever i en verden med bl.a. skyhøje forventninger til os selv, forurening og forarbejdede fødevarer. Det er vores kroppe ikke skabt til, og derfor er vi blevet adskilt fra vores oprindelige instinkter. Læg så opvæksten oven i. Så har vi opskriften på, hvorfor vi går rundt med fysiske aftryk i kroppen fra tidligere oplevelser.

Kroppen har sit eget sprog

De fleste af os ved ikke, hvordan vi frigør disse aftryk. Oftest er vi slet ikke klar over, at de er der! Det kan f.eks. være, du mærker din krop spænde op, hvis du:

  • bliver trynet af en anden
  • skal holde en tale
  • er nødt til at bede nogen om hjælp
  • bliver vred
  • eller hvis…

Denne fornemmelse får du, fordi din krop husker noget. Din krop husker engang, hvor du stod i en lignende situation, og det ikke gik godt. Måske blev du skamfuld, fordi nogen fik dig til at føle, at du burde kunne klare det selv. Måske følte du dig dum og ydmyget, fordi du, foran hele klassen, ikke kunne svare på din lærers spørgsmål. Måske er du blevet ignoreret eller på anden måde “gjort forkert”, da du blev vred på nogen. Måske…

Din krop kan ikke fortælle med ord, hvordan den har det. Derfor taler den i stedet gennem fysiske fornemmelser. Har du oplevet følelsen af at:

  • din hals snører sig sammen, eller du får en klump i halsen og ikke kan få det ud, du gerne ville?
  • du har svært ved at slappe af, give slip og finde ro i kroppen
  • din krop føles tung, træt og energiforladt
  • du rødmer, når du taler eller bliver talt til
  • din krop stivner, spænder op og åndedrættet bliver overfladisk

Det er alt sammen tegn fra kroppen på, at der er noget, den gerne vil fortælle dig.

Du kan lære at lytte til din krop og slippe det gamle

De færreste af os har lært at lytte til vores kroppe. Til gengæld har vi lært at gemme væk og komme videre i teksten. Derfor kan det godt virke umuligt eller uoverskueligt at lytte til kroppen. Men det kan læres. For din krop vil så gerne, at du lytter til den.

For nogle virker det svært, uopnåeligt og/eller skræmmende at skulle lytte til kroppen og lade gamle ting komme op igen. Men her er det vigtigt at huske på tre ting.

  1. De følelser, der dukker op i kropsterapi, stammer fra dengang du var for lille til eller for alene om at klare dem.
  2. Nu er du voksen og har meget mere livserfaring og ballast til at klare dem.
  3. Du har støtte fra en erfaren og indlevende kropsterapeut, som guider, støtter dig og er med dig hele vejen igennem.

Når du bliver bange eller utryg ved tanken om igen at møde følelserne fra dengang, så er det den lille dig fra dengang, der taler. Den lille ensomme, sårede og/eller skræmte dig. Der er du ikke mere. Det påvirker dig stadig i dit liv, ellers ville du ikke have det, som du har det. Men du har gjort dig en masse erfaringer i livet og lært mere om dig selv. Du er langt stærkere og mere robust, end du var dengang. Og så har du oplevet ulemperne ved din krops reaktioner, og det giver motivation til at få det bedre både fysisk og psykisk.

Du kan glemme, blokere eller tale om og intellektualisere de minder, der er lagret i din hjerne. Men de minder, der ligger gemt i din krops hukommelse har også brug for at blive bearbejdet.

Hav en dejlig dag og skriv endelig kommentarer eller stil spørgsmål til mit indlæg nedenfor.

Kærligst Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *